Monday, June 9, 2008

Γιατί το EEE Pc είναι καλύτερο από τα άλλα UMPC!

Τον τελευταίο καιρό τα UMPC ultra mobile pc κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνιση τους στην παγκόσμια αγορά και όπως δείχνουν τα πράγματα πολύ σύντομα θα υπάρξει μία περίοδος όπου σχεδόν όλοι θα μηλάνε και θα αποκτήσουν τουλάχιστον ένα από αυτά.
Όσοι με ξέρουν είτε από αυτό το blog είτε από την προσωπική μου ζωή θα γνωρίζουν ότι τους τελευταίους μήνες έχω «κολλήσει» κυριολεκτικά με το Asus EEE pc, οπότε και κατά πάσα πιθανότητα ότι θα γράψω, θα είναι επηρεασμένο από αυτήν την μανία που με έχει πιάσει. Τονίζω πως ότι γράφω αφορά την προσωπική μου άποψη και μόνο!

Ξεκινάω τα επιχειρήματα μου αναφέροντας τα παρακάτω:
Θα αναφερθώ για ένα προϊόν που κυκλοφορεί στο εμπόριο, ανήκει στην κατηγορία UMPC,έχει 8,9 ίντσες οθόνη και τέλος έχει ρεαλιστική χαμηλή τιμή, που παρεμπίπτοντος είναι ίσως η καλύτερη της αγοράς. Αναφέρθηκα στις 8,9 ίντσες, διότι πιστεύω πως είναι οι χαμηλότερες διαστάσεις που θα πρέπει να έχει ένα μικρός φορητός, για να μπορεί να παραμένει λειτουργικός. Κάτι λιγότερο από 8,9 ίντσες, δεν καλύπτει αρκετές ανάγκες εφαρμογών και δεν είναι σε θέση να προβάλει τις περισσότερες ιστοσελίδες του διαδικτύου ολοκληρωμένες.

Με βάση τα παραπάνω προχωρώ στα επιχειρήματα.

1) Μέγεθος. Το EEE pc 900 είναι (κάτι χιλιοστά) μεγαλύτερο από το 700, όπου το κατατάσσω στους μικρότερους τις κατηγορίας του (εάν δεν είναι και ο μικρότερος). Οπότε το 900 είναι το μικρότερο 8,9 ίντσο Laptop της αγοράς. Άρα πληρεί την προϋπόθεση του «μικρού» και μαζί λειτουργικό στην χρήση υπολογιστή.

2) Έχει Multitouch pad και ο χρήστης μπορεί να κάνει gestures με παραπάνω από ένα δάκτυλα δίνοντας εντολές για scroll και zoom με απίστευτη ευκολία (ίσως και από το ίδιο το ποντίκι), λειτουργία που μόνο τα Mac Apple έχουν και είναι το μόνο pc στον πλανήτη που έχει αυτή την δυνατότητα.

3) Κυκλοφορεί στο εμπόριο με επιτυχία και έχει ρεαλιστική τιμή, δηλαδή ανακοινώσε η Asus μια τιμολογιακή πολιτική, πάλεψε να την φέρει κοντά στα 400 € και κατά την γνώμη μου τα κατάφερε. (άσχετο που παρατηρήθηκαν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην χώρα μας, ήμαστε συνηθισμένοι)
Όλα τα άλλα UMPC ή δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη στο εμπόριο, οπότε οι τιμές τους είναι ακόμη στα επίπεδα της θεωρίας ή κυκλοφορούν με ακριβότερες τιμές της τάξης του λιγότερο 100 € και πάνω. Άρα από θέμα τιμής, ναι το EEE 900 είναι κατά μεγάλες πιθανότητες όντος το φτηνότερο.

4) Κυκλοφορεί με SSD σκληρό δίσκο. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν έχουν τοποθετήσει SSD δίσκο στους Laptop τους, προφανώς για να μειώσουν το κόστος και πάλι είναι πιο ακριβοί. Ναι το παραδέχομαι είναι μόλις 20 GB και μάλιστα σε 2 κομμάτια έναν 4 GB και έναν 16 GB, αλλά τι να τον κάνεις τον παραπάνω σκληρό δίσκο σε ένα laptop; Το ότι είναι SSD σημαίνει ότι οι ταχύτητες αναζήτησης δεδομένων δεν έχουν καμία απόλυτος σχέση με τους HDD, στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε και τα Windows XP, η διαφορά στις επιδόσεις είναι τεράστια, διότι είναι κοινός γνωστό ότι το λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιεί Virtual Memory και κάνει αρκετά συχνή χρήση του σκληρού δίσκου. Αν είχα να επιλέξω σε ταχύτερο επεξεργαστή με HHD η τον Celeron με τον SSD, θα διάλεγα το δεύτερο. Τέλος είναι αθόρυβος και καταναλώνει λιγότερο ρεύμα.

5) Έχει υπερβολικά μικρό μετασχηματιστή.

6) Είναι όντος κάτω από ένα κιλό. Αντίθετα με το 901 που έχει μεγαλύτερη μπαταρία για να δικαιολογήσει την διάρκεια ζωής του υποτιθέμενου Atom επεξεργαστή του. Τα περισσότερα UMPC δεν είναι κάτω από ένα κιλό. Βασικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο 8,9 ίντσες που να είναι πιο ελαφρύ.

7) Ο Atom, δεν διαφέρει επεξεργαστικά αρκετά έως και καθόλου θα έλεγα από τον προηγούμενο Celeron. Γιατί να επιλέξω Atom τότε;;; όταν βγει διπλοπύρινος θα το σκεφτώ, αλλά με τις τιμές τότε τι θα γίνετε;;;

8) Προς το παρών δεν έχει σοβαρό ανταγωνισμό. Μα καλά θα μου πείτε τόσα UMPC υπάρχουν. Ναι υπάρχουν, αλλά δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη στην αγορά, άγνωστο πότε θα έρθουν στην Ελλάδα και τέλος δεν γνωρίζουμε τις τιμές τους. Ακόμη και οι εταιρίες να ανακοινώσουν τις τιμές, δεν είναι τίποτε στάνταρ. Πολύ δύσκολο να κοστίζουν 400 € ή λιγότερο.

9) Μα καλά δεν έχει touch screen; περιστρεφόμενη οθόνη; Bluetooth; (το 900, γιατί το 901 έχει), GPS , 3G modem και Firewire;;;
Συγνώμη 400 € δίνεις, μήπως ζητάς πολλά; Γιατί τι θα τα κάνεις όλα αυτά; Και μη μου πεις ότι στον desktop που έχεις σπίτι έχεις μέσα ενσωματωμένο Bluetooth και GPS; Σε κάποιο συρτάρι έχεις αφήσει εκείνο το USB Bluetooth, αρκεί να ψάξεις να το βρεις. Όσο αφορά το 3G modem, οι κινητές τηλεφωνίες ανακοινώνουν καινούργια πακέτα και προσφέρουν και τα Modem εντελώς δωρεάν. Τελειώνοντας φανταστείτε να σας πάρουν το Laptop και να είχε ενσωματωμένο HSDP modem. Πάει χαθήκαμε.

10) Έχει πάρα πολύ μεγάλη κοινότητα οπαδών στο διαδίκτυο, που ασχολούνται καθημερινά διορθώνοντας προβλήματα που τους παρουσιάζει ο Laptop, διάφοροι Modders και τέλος κατασκευαστές εξαρτημάτων και περιφερικών (accessories) θήκες, τσάντες, μπαταρίες.

11) Σαν Laptop είναι αρκετά όμορφος εξωτερικά και παραμένει να δείχνει ένα σοβαρό μηχάνημα και όχι παιχνίδι, με αστραφτερά μπιχλιμπίδια.


Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να πέσω στην παγίδα να περιμένω, πότε θα βγει το επόμενο μοντέλο ή ο επόμενος Laptop. Αν είναι να περιμένω 6 μήνες, 12 μήνες τότε δεν κερδίζω τπτ. Πάλι θα κυκλοφορήσει κάτι διαφορετικό ίσως και καλύτερο, έτσι είναι στους υπολογιστές. Αν πάλι μπορώ να περιμένω τόσο, τότε μήπως δεν τον χρειάζομαι κιόλας και απλά θέλω κάτι καινούργιο επειδή είναι καινούργιο;
Αυτές ήταν οι σκέψεις που ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, εάν έχετε κάτι να συμπληρώσετε μπορείτε να αφήσετε τα σχόλια σας, θα είναι μεγάλη μου χαρά να τα διαβάσω.

2 comments:

Στην ίδια φάση με εσένα ήμουν πριν απο ~2 μήνες.
Τελικά πήρα ένα μαύρο 701 απο eBay (δεν υπήρχε τότε το 900) και είμαι ακόμα κολλημένος με αυτό το πραγματάκι!

Έχω δοκιμάσει όποια διανομή Linux μπορείς να φανταστείς πάνω του (είμαι Linux user έτσι κι αλλιώς ;-)), το έχω χρησιμοποιήσει ώς κατεβαστήρι, serverάκο και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς!

Κοντεύει να βγει το 1000 κι εγώ ακόμα δεν έχω καταφέρει να "εξαντλήσω" το 701, δεν με νοιάζει καν βασικά που βγήκαν καινούρια!

Όποιο μοντέλο κι αν επιλέξεις πάντως, να θυμάσαι οτι κάνει πολλά παραπάνω απο όσα υπόσχεται! Trust me! ;-)

Έπρεπε να έβλεπες έναν συμπαθητικό κύριο που μπροστά στην θέα ενός Asus EEEpc να κάνει Video Conferencing μέσω Skype σε μία γειτονική καφετέρια, τον ανάγκασε να σηκωθεί από το τραπεζάκι του και να φωνάξει “το EEE δεν είναι αυτό;” και να αφήσει τον Mac Book που χρησιμοποιούσε. Tον άφηνε σε μία καρέκλα, γιατί δεν χώραγε στο τραπέζι….εγώ άφηνα τον ΕΕΕ δίπλα από το Φρέντο :)

Post a Comment