Monday, June 16, 2008

Πεταμένη οθόνη υπολογιστή...

Πριν μερικές μέρες, καθώς οδηγούσα παρατήρησα στην άκρη ενός κάδου σκουπιδιών, μία παλιά CRT οθόνη υπολογιστή. Γυρνώντας έκανα μία στάση και είπα να την δω από πιο κοντά. Ήταν μία 19 άρα Fujitsu Siemens, πέρα από το γεγονός ότι βρισκόταν στο πεζοδρόμιο δίπλα από ένα κάδο σκουπιδιών, δεν υπήρχε κανένας λόγος να μην την πάρω σπίτι να δω αν λειτουργεί και γιατί όχι να μην την κρατήσω.



Όταν την άνοιξα, κατάλαβα γιατί όλοι πλέον χρησιμοποιούμε TFT οθόνες. Δεν είναι μόνο ο όγκος των CRT οθονών, που έπιαναν όλο τον χώρο πάνω στα γραφεία μας και δεν μπορούσαμε να τις μετακινήσουμε εύκολα, είναι η πραγματικά πολύ χαμηλότερη ευκρίνεια που έχουν. Απόρησα πώς κάποιος θα μπορούσε να διαβάζει από μία τέτοια οθόνη και να μην καταστρέψει τα μάτια του. Ο λόγος που δεν μας ένοιαζε παλιότερα η τόσο κακή ευκρίνεια, είναι δυστυχώς επειδή την είχαμε συνηθίσει και αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλούς χρήστες υπολογιστών και ιδικά σε εκείνους που εργάζονται σε γραφεία. Δυστυχώς οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν καθημερινά ηλεκτρονικούς υπολογιστές , με παλιές CRT ή χαμηλής ποιότητας TFT, καταλήγουν να ταλαιπωρούν την όραση τους και να κάνουν κακό στα μάτια τους. Πλέον πιστεύω ότι οι παλιές οθόνες των υπολογιστών, προκαλούν κακό στην όραση. Μπορεί να μην έχουν ακτινοβολία, μπορεί να είναι 100% ασφαλέστερες από τις τηλεοράσεις του σπιτιού μας, αλλά αν η ευκρίνεια τους δεν είναι καθαρή και σωστή τότε υπάρχει σίγουρα κίνδυνος.

Έτσι αποφάσισα να την κρατήσω, μονό για να παρακολουθώ καμιά ταινία μιας και είναι 19’ συνδέοντας τον Laptop. Όσο αφορά ζητήματα όπως η ανακύκλωση, πραγματικά δεν έχω ιδέα που θα μπορούσαν να καταλήγουν όλα τα παλιά μηχανήματα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Τελευταία αν δεν κάνω λάθος πρέπει να έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης, διότι παρατήρησα αντίστοιχες διαφημιστικές αφίσες στο μετρό. Θυμάμαι χαρακτηριστικά στην παλιά μου δουλειά, υπήρχε μία αποθήκη με ένα μικρό βουνό από cases,monitors, εκτυπωτές, πολυμηχανήματα, πληκτρολόγια, καλώδια και εξαρτήματα από ότι μπορούσε να περιέχει ένας υπολογιστής. Είναι κρίμα όλα αυτά τα μηχανήματα να γίνονται σκουπίδια σε χωματερές και να μην ανακυκλώνονται. Έτσι την επόμενη φορά που είναι να πετάξετε κάτι από τον υπολογιστή σας, μην το βάλετε στα σκουπίδια. Αφήστε το λίγο πιο δίπλα σε κάποιο καθαρό σημείο, σε περίπτωση που κάποιος περαστικός περάσει και το πάρει επειδή πραγματικά το χρειάζεται. Ίσως κάποιος να καταφέρει να το πουλήσει κιόλας.

0 comments:

Post a Comment