Tuesday, July 15, 2008

Κοίτα τι έφερε ο Πελαργός: Εξωτερική θήκη 2,5 ιντσών σκληρού δίσκου Transcend Sata StoreJet.

Η απόκτηση ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου αποτελεί μία καλή φορητή λύση όταν τα 8 gigabyte ή τα 16 gigabyte, που προσφέρουν τα USB sticks, δεν καλύπτουν τις ανάγκες σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά, όσο αφορά την απόκτηση ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου. Θα επικεντρωθώ στους εξωτερικούς δίσκους των 2,5 ιντσών, ακριβώς διότι προσφέρουν ευκολία μεταφοράς, καθώς καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο (μπορούν να χωρέσουν και στην τσέπη ενός πουκαμίσου) και διότι δεν απαιτείται η τροφοδοσία ρεύματος από μετασχηματιστή, αλλά είναι αυτοτροφοδοτούμενη από την USB θύρα του υπολογιστή σας, στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε φορητό υπολογιστή, είναι και η ιδανικότερη λύση.

Έκανα μία βόλτα σε γνωστά μαγαζιά ηλεκτρονικών υπολογιστών και κατέληξα στο συμπέρασμα, ότι η πιο οικονομική λύση είναι να αγοράσουμε ξεχωριστά τον σκληρό δίσκο και το εξωτερικό περίβλημα, την θήκη του. Οι έτοιμες λύσεις που κυκλοφορούν δεν είναι τίποτα παραπάνω από συνήθως φτηνούς 2,5 ιντσών σκληρούς δίσκους με έναν μετατροπέα Sata σε USB θύρα και μάλιστα σε ακριβότερη τιμή από το να επιλέγαμε τον δίσκο της επιλογής μας και να αγοράζαμε τον μετατροπέα ξεχωριστά.

Αποφάσισα να αγοράσω έναν WD 320 GB 2,5 ιντσών σκληρό δίσκο και να επιλέξω την εξωτερική θήκη Transcend Sata StoreJet 2.5. Κάνοντας αυτήν την επιλογή γλίτωσα από 40 έως 20 ευρώ από άλλες ανταγωνιστικές αγορές που προσφέρουν ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Η τοποθέτηση του δίσκου πάνω στον μετατροπέα, δεν ήταν κάτι πολύπλοκο, αλλά δυστυχώς όταν χρειάστηκε να το τοποθετήσω μέσα στην μεταλλική του θήκη φοβήθηκα μη χαράξω την ευπαθή επιφάνεια του σκληρού δίσκου, διότι δεν υπήρχε καμία προφύλαξη μεταξύ της θήκης και του δίσκου και οι μεταξύ τους απόσταση ήταν σχεδόν εξ επαφής.
Αφού προχώρησα στην δημιουργία Partition (δεξί κουμπί στο My Computer, Manage, Storage, Disk Management) και πραγματοποίησα Format στον εξωτερικό δίσκο, αντέγραψα κάποια αρχεία για δοκιμή. Η λειτουργία του ήταν σχεδόν αθόρυβη, η θήκη κρατούσε σταθερά τον δίσκο, αλλά δυστυχώς υπήρξε αισθητή η αύξηση της θερμοκρασίας από την χρήση του δίσκου. Για να πω και την αλήθεια, μου έπεσε και 2 φορές από τα χέρια πάνω στον πανικό μου και δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα στα δεδομένα μου και καμία απολύτως αλλοίωση στην εξωτερική θήκη.



Το Transcend έρχεται μαζί με το λογισμικό Transcend StoreJet Elite. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναλαμβάνει να καλύψει τις παρακάτω ανάγκες.
Αναλαμβάνει να προστατέψει τα δεδομένα σας, με την εισαγωγή κωδικού στον εξωτερικό δίσκο, έπειτα να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας , BackUp των δεδομένων σας και τέλος να διαχειριστεί την κατανάλωση ενέργειας από το σύστημα σας, απενεργοποιώντας τον δίσκο εάν δεν λειτουργείτε, μετά από προκαθορισμένο χρόνο.


Προσωπικά δεν βρήκα ιδιαίτερα εύχρηστη την λειτουργία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και δεν κατάφερα να λειτουργήσω με τίποτα ένα κουμπάκι πάνω στην συσκευή που υποτίθεται ότι ενεργοποιεί την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας άμεσα. (για αυτό και δεν ανέφερα την ύπαρξη του κουμπιού νωρίτερα)

0 comments:

Post a Comment