Wednesday, November 5, 2008

Energy saving search engine με το Blackle!


Μία αρκετά έξυπνη ιδέα είχαν οι δημιουργοί του Blackle.com. Πρόκειται για μία μηχανή αναζήτησης ιστοσελίδων, βασιζόμενη πάνω στην μηχανή της Google, που υπόσχεται πώς έχει λιγότερη κατανάλωση ρεύματος από αυτήν της Google και αυτό διότι αντί να χρησιμοποιεί λευκό φόντο για το Background, χρησιμοποιεί μαύρο. Πιο συγκεκριμένα στο κάτω μέρος τις ιστοσελίδας παρουσιάζονται πόσα Watt ανά ώρα μπορεί να σώσει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα από τις αναζητήσεις που πραγματοποιούνται την δεδομένη στιγμή.

Η θεωρία λέει πώς οι οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών, καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα όταν προβάλουν σκοτεινά χρώματα όπως το μαύρο. Τον Ιανουάριο του 1997 είχε ανακοινωθεί σε κάποιο Blog (όπως αναφέρουν και οι δημιουργοί του Blackle.com με την ονομασία Heap Media), πώς εάν το Google.com χρησιμοποιούσε μαύρο φόντο, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 750 Megawatt ανά ώρα, για ένα χρόνο.


Η αλήθεια είναι ότι εάν αθροίσουμε τα ποσοστά κατανάλωσης ρεύματος από όλους τους υπολογιστές του πλανήτη που χρησιμοποιούν το Google ως μηχανής αναζήτησης, ίσως να εξοικονομούμε κάποια ποσοστά ρεύματος με το Blackle. Αυτό όμως που δεν μας είπαν οι σχεδιαστές του, είναι το πόσο ρεύμα και τα πόσα χρήματα κοστίζει στην Google που χρησιμοποιούν την μηχανή αναζήτησης της και το πόσα λεφτά κοστίζουν στους διαφημιστές και στα τελικά τους προϊόντα και υπηρεσίες που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα καθώς και τελικά πόσα λεφτά μπορούν να εξοικονομήσουν από όλους αυτούς, που θα επιλέξουν την συγκεκριμένη ιστοσελίδα, αντί την ίδια της Google ή κάποια άλλη;

Όπως και να έχει πάντως, εάν όντως πιστεύετε ότι αξίζει τον κόπο να χρησιμοποιούμε το Blackle.com, για να σώσουμε έστω και λίγο τον πλανήτη, τότε επισκεφτείτε την.
Εξάλλου για αυτό γράφτηκε και το συγκεκριμένο άρθρο στο Blog.

www.Blackle.com

1 comments:

Από το blog της google σχετικά με το θέμα
http://googleblog.blogspot.com/2007/08/is-black-new-green.html

Post a Comment