Wednesday, September 24, 2008

Seagate Free Agent Pro 1 Terra, πρώτες εντυπώσεις και ανασκόπηση!


Πριν λίγες μέρες έτυχε να δοκιμάσω και να δω από κοντά τον εξωτερικό σκληρό δίσκο του 1 Terra από την Seagate, με την ονομασία Free Agent Pro. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μία πάρα πολύ όμορφη λύση, που υπερέχει σε αρκετά σημεία από τους υπόλοιπους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και εκεί που σίγουρα ξεχωρίζει είναι η εξωτερική του εμφάνιση.
Καταρχήν πρόκειται για 1 δίσκο του 1 Terra και όχι των 2 δίσκων 500 GB σε μία εξωτερική θήκη διπλάσιων διαστάσεων, όπως συνηθίζουν να κάνουν άλλοι κατασκευαστές. Έπειτα παρέχει την δυνατότητα στον χρήστη, να το συνδέσει με τον υπολογιστή τόσο σε USB 2.0 αλλά σε Firewire και σε eSata, για ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες.



Η τροφοδοσία του ρεύματος, γίνεται από έναν μικρό μετασχηματιστή που δεν θα πιάσει χώρο στο γραφείο σας και ο σκληρός δίσκος ξεκινάει να λειτουργεί, μόνο εφόσον συνδεθεί με τον υπολογιστή.
Όταν είναι σε λειτουργία είναι σχεδόν αθόρυβος και στηρίζεται σε κάθετη στάση. Ο φίλος που το χρησιμοποιούσε, υποστήριξε ότι σε κάθετη θέση ο σκληρός δίσκος είναι πιο ασφαλές, καθώς τα μηχανικά του μέρη βρίσκονται σε καλύτερη στήριξη. Σε αυτό συμφωνώ και εγώ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα στήριζα τον σκληρό μου δίσκο κάθετα και αυτό γιατί δεν θα ήθελα να υπάρχει περίπτωση πτώσης. Η βάση που το στήριζε, έδειχνε αρκετά ανθεκτική και σταθερή, αλλά παρόλα αυτά δεν μου έβγαλε από το μυαλό μία κατά λάθος μελλοντική πτώση. Το εξωτερικό περίβλημα του σκληρού, ήταν από ανθεκτικό μεταλλικό υλικό που σχεδόν κράταγε αεροστεγώς τον σκληρό δίσκο και φωτιζόταν όταν συνδεόταν με τον Η/Υ.
Δυστυχώς δεν υπήρχαν άλλες λυχνίες ή ενδείξεις, για την λειτουργία του δίσκου (εγγραφή, ανάγνωση).Είναι πιθανών οι σχεδιαστές ήθελαν να σχεδιάσουν μία εξωτερική θήκη που θα ήταν αισθητικά όμορφη, αλλά δεν θα ενοχλούσε τον χρήστη ώστε να του αποσπά την προσοχή και θα παρέμενε διακριτικό στον χώρο του γραφείου σας ή στο σαλόνι σας.

Στο κουτί δεν βρέθηκε καλώδιο σύνδεσης eSata καθώς και συνοδευτικά CD ή DVD, με προγράμματα ή Drivers, καθώς ήταν μέσα στον σκληρό δίσκο, ο οποίος δεν χρειαζότανε να ακολουθήσει διαδικασία Partition και Format, για να λειτουργήσει.
Η τιμή του κυμαίνετε σε λογικά επίπεδα, για τον σχεδιασμό και τον αποθηκευτικό χώρο που προσφέρει να κυμαίνεται από > 100 € και μπορεί να συνδεθεί τόσο σε PC αλλά και σε Mac.


Παρακάτω ακολουθεί ένα video, όπως συνάντησα τον σκληρό δίσκο στο κουτί του, και καταγράφηκε από το κινητό μου.



Free Agent Pro 1 Terra Hard Disk Drive Unboxing Review External Hard Disk εξωτερικός σκληρός δίσκος

6 comments:

εαοττπΓια σας !
πολυ καλη δουλια για το pc κανετε.
Θαθελα να ρωτησω,
1 αν πρεπει να κατεβασω το λογισμικο του εχει ο free agent pro μεσα.
2 σε τι χρειαζεται?
3 αν δεν το κατεβασω τι χανω?
4 διαμορφωση δισκου χρειαζεται, και αν ναι γρηγορη ή κανονικη?
5 η συνδεση με usb σε hub ειναι ενταξει?
( fireware δεν ξερω πως γινεται)
Αυτα προς το παρον!
Ευχαριστω πολυ!
φιλλιπας

Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, για τα καλά σας λόγια!
1)Το λογισμικό υπάρχει μέσα στον σκληρό δίσκο, όπως ακριβώς σαν να ήταν σε cd ή dvd. Πρόκειται κυρίως για προγράμματα BackUp τα οποία από ότι με ενημέρωσε ο φίλος, από όπου και βρήκα τον Seagate, δεν χρειάζονται απολύτως πουθενά για να λειτουργήσει ο σκληρός δίσκο. Μπορείτε να τα διαγράψετε κιόλας. Υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις στο εμπόριο με προγράμματα BackUp, μόλις βρω κάποιο καλό και προπαντός δωρεάν, θα γράψω ανάλογο άρθρο. Είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να τα κατεβάσετε και από την ιστοσελίδα της Seagate.
2)Ο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, δεν είναι τίποτε παραπάνω από κανονικούς δίσκους (όπως αυτοί που υπάρχουν μέσα στον υπολογιστή σας) τοποθετημένοι σε μία εξωτερική θήκη, που στην ουσία είναι ένας μετατροπέας της εσωτερικής Sata/Ide υποδοχής σκληρών δίσκων σε USB,Firewire,Esata. Επομένως και δεν χρειάζονται κανένα απολύτως λογισμικό ή πρόγραμμα για να λειτουργήσουν.
3)Τίποτα απολύτως. Ο φίλος δεν τα έχει καν εγκαταστήσει.
4)Στον συγκεκριμένο δίσκο οι κατασκευαστές έχουν κάνει διαμόρφωση δίσκου, οπότε και δεν χρειάζεται να κάνετε απολύτως τίποτα για να λειτουργήσει. Σε περίπτωση όμως που θέλετε να κάνετε κάτι τέτοιο θα έκανα την γρήγορη διαμόρφωση.
5)Η σύνδεση σε Hub πρέπει να γίνεται κανονικά. Συνήθως οι εξωτερικές συσκευές παίρνουν ρεύμα και από την USB για να λειτουργήσουν και διάφορα HUB της αγοράς, δεν τροφοδοτούν τις συσκευές με ρεύμα. Η συγκεκριμένη συσκευή τροφοδοτεί τον εξωτερικό σκληρό δίσκο με ρεύμα από τον μετασχηματιστή, οπότε και όλα καλός. Η Firewire είναι μία υποδοχή ανάλογη με την USB 2.0, είναι και αυτή Plug and Play και κατασκευάστηκε από την Apple. Κάποιες μητρικές κάρτες έχουν Firewire Onboard. Μία απλή σύνδεση στην USB και ο σκληρός θα λειτουργήσει κανονικά, δεν χρειάζεται τίποτε άλλο να κάνετε.

Σας Ευχαριστω Πολυ, για τις διαφωτιστικες απαντησεις σας!
Δεν εκανα ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ,
Δεν Εγκατεστησα το ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ!
Δειχνει να λειτουργει
Συνδεθηκε με USB 2 εξωτερικα.
Ηθελα να ρωτησω:
1 με fireware ειναι πιο γρηγορη η ταχυτητα συνδεσης?

2 ή με ESATA? Οποτε θελει αγορα σχετικου καλωδιου και τοποθετηση στο pc σχετικη καρτα υποστηριξης?

3 Οσον αφορα το λογισμικο που διαθετει αφορα μονον για back up?
Σαυτην την περιπτωση οτι αρχειο τοποθετειται στον σκληρο , γινεται αυτοματως back up και προφανως το στελνει καπου αλλου ? σε αλλον σκληρο προφανως? ωστε να σωθουν τα αρχεια? τι ακριβως γινεται?

4 μετα, εχει και ενα κωδικο
auto back up product key,
σε τι χρησιμευει? πρεπει να κανω καποια κινηση σχετικη πχ. δηλωση στην seagate του σκληρου?

Σας Ευχαριστω εκ των προτερων, για την ευγενικη σας σημαντικοτατη βοηθεια που προσφερετε στην καθολα εξαισια και ακρως επικοδομητικη σελιδα σας.

Φιλλιπας

Η σύνδεση σε Firewire δεν διαφέρει σε ταχύτητα από USB 2.0 Η πιο γρήγορη σύνδεση είναι όντως σε Sata, αλλά πιστεύω πώς θα σας καλύψει αρκετά η USB, για τις μεταφορές, αναπαραγωγή αρχείων και των δεδομένων σας στον δίσκο. Δεν γνωρίζω αρκετές πληροφορίες, για τα προγράμματα που συνοδεύουν τον Seagate και σίγουρα δεν θα έκανα καμία δήλωση με το product key, που πιθανώς θα είναι του λογισμικού του σκληρού για να επικυρωθεί η εφαρμογή και να θεωρηθεί γνήσια (καθώς και ο φίλος δεν χρησιμοποιεί καν αυτές τις εφαρμογές). Εάν ο σκληρός δουλεύει κανονικά τότε πιστεύω πως δεν χρειάζεται να κάνετε καμία παραπάνω ενέργεια. Εάν πάλι θέλετε να χρησιμοποιήσετε οπωσδήποτε τα προγράμματα που συνοδεύουν τον δίσκο, δεν σας εμποδίζει τίποτα από το να το κάνετε. Καλορίζικος!

uolrhviΣας Ευχαριστω πολυ !!
για το ενδιαφερον σας.

Φιλλιπας
:-)

Επικουρικα απο το πλαισιο λαβαμε τα εξης:

1) το λογισμικό που διαθέτει σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε κάποιο backup τον δίσκο του λειτουργικού σας στον εξωτερικό με αυτοματοποιημένη διαδικασία.



2) Διαμόρφωση στο δίσκο δε χρειάζεται να κάνετε αλλά στη περίπτωση που χρειαστεί θα πρέπει να βάλετε να γίνει γρήγορη διαμόρφωση.



3) Λόγο του μεγάλου όγκου δεδομένων που μεταφέρει ο δίσκος στο υπολογιστή και αντίστροφα θα πρέπει να το συνδέεται πάντα σε USB υποδοχή και όχι σε κάποια HUB.



4) Οι θύρες που αναφέρετε κατά σειρά είναι από τη γρήγορη στη πιο αργή.

E-SATA, Fireware, USB 2.0.



5) Εάν το σύστημά σας δεν έχει E-SATA όπως και Fireware εάν και εφόσον θέλετε να έχετε μια από τις 2 υποδοχές , θα πρέπει αγοράσετε μία κάρτα PCI για να υπάρξουν διαθέσιμες.



6)Το κλειδί που αναφέρεται είναι για να κρυπτογραφηθούν τα αρχεία που θα γίνονται back αυτόματα στο δίσκο και να ανοίγουν μόνο με κάποιο κωδικό ασφαλείας.



Τέλος θα ήθελα να σας επισημάνω ότι πληροφορίες μπορείτε να δείτε και στην ιστοσελίδα της Seagate στο http://www.seagate.com/www/en-us/

εγω εχω ακριβως το ιδιο αλλα διστυχως εντελως ξαφνικα σταματισε να λειτουργει!!!αναβει το κιτρινο φως αλλα δεν λειτουργει ο σκληρος!!!!!στην πλακετα του (απο κατω στην βαση)κανει ενα θορυβο (σαν τονος τηλεφωνου θα ελεγα-διακεκομενος).τιποτα αλλο!!!!!μηπως ξερει καποιος τι μπορει να εχει γινει????????

Post a Comment