Tuesday, September 2, 2008

Acer Aspire One A150X, ακόμη ένα UMPC με Atom επεξεργαστή!


Στην Ελληνική αγορά των φτηνών UMPC, προστέθηκε άλλο ένα στην αρκετά δελεαστική τιμή των 400€ και αυτή την φορά ενσωματώνει τον καινούργιο επεξεργαστή της Intel Atom N270 στα 1.60 GHZ. Ο λόγος, για τον Acer Aspire One και πιο συγκεκριμένα το μοντέλο A150X, πού έκανε την εμφάνιση του στα Ελληνικά καταστήματα, παρέα με το γνωστό πλέον σε όλους Asus EEE 900.
Η Acer κυκλοφόρησε την σειρά Acer Aspire One, σε δύο μοντέλα με βασική διαφορά το σκληρό δίσκο, 8 GB SSD και 120 GB HDD αντίστοιχα.
Το μοντέλο A150X, που είναι διαθέσιμο αποτελεί και την πιο δελεαστική πρόταση καθώς περιέχει τον 120 GB δίσκο, σε συνδυασμό με τα Windows XP Home προεγκατεστημένα.

Πιο συγκεκριμένα τα χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:

Μέγεθος οθόνης 8,9 inches LED ( αρκετά φωτεινή και ιδανικότερη κατά την γνώμη μου, για UMPC με ικανότητα ανάλυσης 1024 Χ 600)
Επεξεργαστής Intel Atom N270 στα 1.60 GHZ ( δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένες επιδόσεις συγκριτικά με τους επεξεργαστές Celeron που χρησιμοποιούν αντίστοιχα UMPC πέρα ότι χειρίζεται καλύτερα HD Video και σε περίπτωση που εγκαταστήσετε τα Windows Vista ο συγκεκριμένος επεξεργαστής τρέχει το συγκεκριμένο λειτουργικό κανονικά χωρίς κολλήματα κτλπ)
Μνήμη Ram DDR2 1GB (2 GB για Vista είναι απαραίτητα, το 1 καλύπτει πλήρως τις ανάγκες, για τα Windows XP)
Κάμερα 0,3 Megapixel ( Δυστυχώς δεν δοκίμασα την ποιότητα της κάμερας και παρόλα τα 0,3 Megapixel μπορεί να είναι αρκετά ικανοποιητική)


Λοιπά χαρακτηριστικά 2 ενσωματωμένα ηχεία, Ethernet 10/100, Wireless Lan (802.11a/b/g), Card Reader 6 σε 1,VGA out, έξοδο για ακουστικά, είσοδο για μικρόφωνο και τέλος 3 USB 2.0 (από αυτά ξεχωρίζει η δυνατότητα του διπλού Card Reader, στο να δέχεται κάρτες Flash μνήμης της Sony DUO / DUO PRO , κάτι που δεν υπάρχει συχνά σε Laptop και φυσικά σε άλλα UMPC.)
Το βάρος του υπολογιστή είναι στο 1 κιλό και οι διαστάσεις του 249, 170, 29 mm (λιγάκι πιο βαρύς και μεγαλύτερος από τον EEE pc 900,901)

Για τον επεξεργαστή Atom που ενσωματώνει και στην τιμή που κυκλοφορεί, δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Παρόλα αυτά ο υπολογιστής δεν καταφέρνει να έχει μεγάλη διάρκεια αυτονομίας, με μόλις 2,5 ώρες και δύστυχος με την WIFI κλειστή και την φωτεινότητα της οθόνης να μην βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο. Το πληκτρολόγιο του είναι αρκετά βολικό και άνετο, με τα βελάκια να δείχνουν λιγάκι μικρά και είναι αρκετά βολικός και άνετος, λόγο του χαμηλού του βάρους και μεγέθους.
Το mousepad ήταν αρκετά μεγάλο, αλλά οι κατασκευαστές τοποθέτησαν τα πλήκτρα αριστερά και δεξιά και όχι κάτω στην βάση του, όπως συνηθίζεται να βρίσκονται, κάτι που ίσως ξενίσει μερικούς και πιστεύω πώς με λίγη συνήθεια δεν θα αποτελέσουν κανένα απολύτως πρόβλημα.


Αν με ρωτάγατε αν θα το αγόραζα; Ναι καθώς αποτελεί μία αρκετά καλή πρόταση και λόγω του 120 GB δίσκου του, μπορείτε να εγκαταστήσετε και να αποθηκεύσετε αρκετές φωτογραφίες, τραγούδια και video. Αν δεν ασχολείστε με παιχνίδια, θα μπορούσε να αποτελέσει αρκετά καλή πρόταση ακόμη και αν είσαστε σε επιλογή ανάμεσα στο συγκεκριμένο UMPC και σε ένα δυνατότερο Laptop. Αν παρόλα αυτά σας ενδιαφέρει περισσότερο η φορητότητα από οτιδήποτε άλλο, ίσως να ξανασκεφτείτε την επιλογή σας και αυτό διότι η χαμηλή του αυτονομία δεν είναι αρκετή και δεν θα αποδειχτεί ο καλύτερος UMPC φίλος. (πχ αν σκοπεύετε να βλέπετε μεγάλες ταινίες σε ταξίδια κτλπ).

Πριν γράψω το συγκεκριμένο Review, πέρασα από γνωστό κατάστημα της Αθήνας να τον δω από κοντά και να τον συγκρίνω και με τον γνωστό EEE pc που είναι και ο βασικός ανταγωνιστής του. Αν και μικρές οι διαφορές τους στο μέγεθος ο Asus EEE pc καταφέρνει να συνδυάζει το μικρό μέγεθος + βάρος και την αυτονομία στις 3,5 ώρες + SSD δίσκο (αντέχει σε κουνήματα, καθώς είναι κύκλωμα chip και δεν έχει μηχανικά μέρη αντίθετα με τους κλασσικούς HDD), αντίθετα ο Acer Αspire One προσφέρει 120 GB δίσκο (παραείναι αρκετός, αλλά αφού υπάρχει όλα μια χαρούλα) και Atom επεξεργαστή στην αρκετά χαμηλή τιμή των 400€. Η επιλογή είναι δικιά σας, πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Ζητώ συγνώμη από τους αναγνώστες του Blog, που δεν μπόρεσα να τραβήξω Video και δικές μου φωτογραφίες από τον Acer Aspire One, καθώς οι πωλητές του καταστήματος δεν μου το επέτρεψαν και για κάποιον λόγο που ακόμη δεν κατάλαβα τον έκλεισαν και δεν με άφησαν να δω την ποιότητα της εσωτερικής 0,3 Megapixel κάμερας. -1 για τα καταστήματα που έχουν τα προϊόντα τους σε δείγματα και απλά δεν μπορούν να τα επεξεργαστούν και να τα μελετήσουν οι πελάτες. Δεν θα τα σπάσουμε, ούτε θα τα χαλάσουμε να δούμε πώς εκτελούν τις διάφορες εργασίες τους θέλουμε και να βγάλουμε μία πιο αντικειμενική άποψη για το τι τελικά θα αγοράσουμε.

-24-9-08-
Τελικά ξαναπέρασα απο το συγκεκριμένο κατάστημα και τράβηξα την πολυπόθητη φωτογραφία, η οποία βρίσκετε και στην αρχή του post :)

Αξίζει να δείτε τα παρακάτω Links, καθώς περιέχουν πληροφορίες για τον υπολογιστή και προβλήματα που συνάντησαν οι διάφοροι χρήστες:

http://macles.blogspot.com/2008/08/acer-aspire-one-bios-recovery.html
http://www.jkontherun.com/2008/08/five-things-i-d.html
http://www.jkontherun.com/2008/08/things-i-like-a.html
http://www.youtube.com/watch?v=InfFpnNJ7Sw
http://www.youtube.com/watch?v=xCt8_PQf-nI&watch_response (video comparison στις διάφορες διαστάσεις των UMPC)


Acer Aspire One A150X UMPC vs EEE pc 900 bios problem recovery προβλήματα review

0 comments:

Post a Comment