Thursday, August 7, 2008

Υποδεχτείτε ένα ακόμη UMPC, PACKARD BELL EASYNOTE XS 20 ή αλλιώς Everex CloudBook!

Η Ελληνική αγορά, ακολουθώντας τις καινούργιες εξελικτικές τάσεις της τεχνολογίας, άρχισε να διαθέτει όλο και περισσότερα UMPC, μεταξύ και αυτών, όχι και το τόσο καινούργιο, αλλά πολύ επιτυχημένο Everex CloudBoox με την ονομασία EASYNOTE XS 20, της Packard Bell. Πρόκειται για ένα 7 ίντσο UMPC με επεξεργαστή VIA C7-M (που μπορεί να προφέρει μέχρι και 4 ώρες αυτονομία, λόγο χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος), με 1 GB μνήμης RAM και σκληρό δίσκο 30 GB, βάρους 0,91 κιλών, με ενσωματωμένη κάμερα 0,3 megapixels, 4 in 1 Card Reader, Wifi, Lan, 2 USB 2.0 και τέλος έξοδο γραφικών DVI!





Το συγκεκριμένο μοντέλο κυκλοφόρησε στις αρχές του 2008, έπειτα από 1 έτους σχέδια της εταιρίας Everex, για την δημιουργία UMPC χαμηλού κόστους. Τα πρώτα μοντέλα με την ονομασία gBook, είχαν ως προεγκατεστημένο λειτουργικό το gOS της Google. Στην ουσία πρόκειται, για μία διανομή Ubuntu Linux, με περιβάλλον εργασίας αυτό της Gnome, περιέχοντας όλες τις βασικές υπηρεσίες και σουίτες εφαρμογών της Google.
Ένα από τα κύρια στοιχεία που το κάνει να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό, πέρα από τον όχι και τόσο γνωστό στο ευρύ Ελληνικό κοινό επεξεργαστή VIA, είναι το πρωτοποριακό TouchPad στο πάνω δεξί μέρος του Laptop. Οι σχεδιαστές των UMPC, μη έχοντας πολύ χώρο στην διάθεση τους, λόγο του υπερβολικά μικρής επιφάνειας που διαθέτουν και έχοντας στο νου την φορητότητα, δημιούργησαν ένα TouchPad, που θα χρησιμοποιείται ακόμη και αν κρατάμε τον υπολογιστή με το ένα χέρι.



Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό UMPC και βρήκα ότι είναι πιο αναπαυτικός στα χέρια, κυρίως λόγο του κενού ανάμεσα στην οθόνη και την βάση. Συγκρίνοντας την εσωτερική κάμερα σε περιβάλλον Windows Xp, παρότι τα 0,3 megapixel ανάλυση, έδειχνε αρκετά πιο καθαρή, φωτεινή και ζωντανή από το δικό μου UMPC ανάλυσης 1,3 megapixel. Ο 30 GB δίσκος αποδεικνύεται αρκετός και βολικός για περιβάλλον Windows Xp, αλλά σίγουρα θα ήταν προτιμότερο, εάν το μοντέλο κυκλοφορούσε και με διανομές Linux, για να μπορέσει να αγγίξει φτηνότερες τιμές της τάξης των 400 ευρώ, όπου κυμαίνεται και ο ανταγωνισμός του. Το πληκτρολόγιο δε με δυσκόλεψε καθόλου στην χρήση του, βέβαια είμαι αρκετά εξοικειωμένος με το να πληκτρολογώ στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή και δεν συνάντησα κανένα πρόβλημα.
Από την άλλη στεναχωρήθηκα από το TouchPad, διότι δεν κατάφερα να προσαρμοστώ καθόλου μαζί του και το γεγονός ότι δεν μπορούσα να καλύψω όλη την απόσταση της οθόνης με τον κέρσορα, κάνοντας μόνο μία κίνηση όπως έχω συνηθίσει μου άφησε κακές εντυπώσεις (δεν γνωρίζω αν υπάρχει ρύθμιση ευαισθησίας για αυτό). Τέλος λόγο της 7 ιντσης οθόνης, οι μεγάλες αναλύσεις θεωρούνται απαγορευτικές και η χρήση 800 X 480 είναι η προτεινόμενη.

Όσο περνάν οι μέρες θα παρουσιάζονται και καινούργια UMPC στην Ελληνική αγορά, όπως το Mininote της HP. Αν με ρωτούσατε πιο πιστεύω ότι είναι καλύτερο, δεν χρειάζεται να σας απαντήσω, όσοι διαβάζουν το Blog μου το γνωρίζουν από προηγούμενα posts. Εάν πάντως θέλετε να αγοράστε κάποιο UMPC από αυτά που κυκλοφορούν, η προσωπική μου γνώμη είναι δείτε από κοντά τα μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν και να δείτε τι πραγματικά σας ταιριάζει καλύτερα, στην τσέπη και τις ανάγκες σας.

0 comments:

Post a Comment