Φέτος έγινε κυριολεκτικά το πάνω κάτω στην αγορά των υπολογιστών, με τα μικρά, οικονομικά Laptop, που είναι σε θέση να καλύψουν της περισσότερες καθημερινές ανάγκες μας. Μετά τον Asus EEEpc , είδαμε στην αγορά να κυκλοφορούν πάρα πολλά μοντέλα όπως Acer Aspire One, Msi Wind, Dell Inspiron Mini 9, HP 2133 Mininote, Fujitsu U2010, Lenovo IdeaPad S10, Gigabyte M912, Everx Cloudbook και ξένα μοντέλα όπως τα Kohjinsha και o Everun Note της Raen Digital. Με τις εταιρίες να βγάζουν τόσα πολλά μοντέλα και πολλές φορές να κυκλοφορούν και από τρίτους κατασκευαστές (όπως με το Msi Wind και την Multirama ) οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να αποφασίσουν, πιο συγκεκριμένο μοντέλο να αγοράσουν και συχνά έχουν την σκέψη μήπως δεν καταλήξουν σε κάποια τελική αγορά και περιμένουν για κάποιο καλύτερο ή αναβαθμισμένο μελλοντικό μοντέλο.
Παρακάτω θα προσπαθήσω να εξηγήσω τα διάφορα χαρακτηριστικά στην αγορά των Netbooks, έτσι ώστε να έχετε μία πιο ξεκάθαρη ιδέα, για το ποιες είναι οι δυνατότητες τους και τα κρυφά τους δυνατά χαρακτηριστικά.
Ίσως το πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι το γιατί σχεδόν όλα τα μοντέλα βασίζονται πάνω στον επεξεργαστή Intel Atom με την ίδια κάρτα γραφικών και 1 Gigabyte μνήμης και ουσιαστικά δίνοντας τους ακριβώς την ίδια επεξεργαστική ισχύ σε όλους, άρα ποιος είναι καλύτερος;
Η απάντηση είναι κανένας! Η μόνη διαφορά που μπορούμε να δούμε στην τελική ισχύ ενός Netbook, είναι αιτία του πόσο γρήγορα η αργά διαβάζει και αποθηκεύει δεδομένα ο σκληρός δίσκος ή ο SSD που χρησιμοποιούμε. Άρα γρηγορότερο αποθηκευτικό μέσο, σημαίνει και γρηγορότερο Netbook.
Ο λόγος που οι περισσότεροι Netbooks της αγοράς χρησιμοποιούν τον ίδιο ακριβώς επεξεργαστή, είναι διότι η συγκεκριμένη αγορά υπολογιστών επηρεάζει άμεσα την αγορά των κανονικών φορητών και των Desktop υπολογιστών. Αν για παράδειγμα κάποιος μπορεί να καλύψει τις περισσότερες καθημερινές του ανάγκες με έναν απλό και φτηνό υπολογιστή, γιατί να αγοράσει κάποιο γρηγορότερο μοντέλο που θα είναι και πολλαπλές φορές πιο ακριβό;;; Πόσο μάλλον αν αυτός ο υπολογιστής είναι φορητός και αρκετά μικρότερος και ελαφρύτερος από αυτούς που κυκλοφορούν; Η αγορά των «ισχυρών» φορητών κινδυνεύει να μειωθεί και δεν συμφέρει καθόλου τις εταιρίες αλλά ούτε και την intel να αρχίσει να παράγει ισχυρότερους επεξεργαστές.
Το ότι έρχονται με διανομές Linux, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να τρέξουν Windows ή ότι για την εγκατάσταση υπάρχουν δυσκολίες. Η εγκατάσταση των Windows γίνεται με την ίδια ακριβώς διαδικασία, όπως σε οποιαδήποτε άλλο υπολογιστή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση απλά χρειαζόμαστε ένα εξωτερικό CD Drive.(και η εγκατάσταση των Windows Vista είναι και αυτή δυνατή, αρκεί πάντα να έχουμε αρκετό αποθηκευτικό χώρο)
Τα Windows Xp τρέχουν άψογα σε αυτούς τους υπολογιστές και για να είμαι και ειλικρινής είναι πιο γρήγορα τόσο στην περιήγηση στο ίντερνετ αλλά και σε εφαρμογές γραφείου, από ότι σε περιβάλλον Linux.
Επόμενο ζήτημα είναι η διαφορές στους σκληρούς δίσκους. Ο κανόνας πάει ως εξής. Όσο το δυνατόν μεγαλύτερος σκληρός δίσκος τόσο το καλύτερο, με λίγη έρευνα αγοράς σε διάφορα καταστήματα μπορεί πιθανόν να βρείτε και το Netbook της αρεσκείας σας με μεγαλύτερο σκληρό δίσκο σε καλύτερες τιμές. ΠΑΝΤΑ να κάνετε έρευνα αγοράς σε διάφορα καταστήματα, για να μπορέσετε να έχετε την καλύτερη δυνατή τιμή / προϊόν. Στην περίπτωση που επιθυμήσετε να αγοράσετε Netbook / Umpc με Solid State Drive, μην αρκεστείτε σε τίποτα λιγότερο από 16 Gb, εκτός και αν δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά και πρέπει αποκλειστικά να τον αγοράσετε. 20 GB και πάνω, είναι αρκετά για τις διάφορες καθημερινές ανάγκες. Επειδή οι SSD, είναι σχετικά καινούργιας τεχνολογίας, οι διάφοροι κατακευαστές χρησιμοποιούν 2 δίσκους, για να φτάσουν το μέγεθος τον 20GB. (πχ 32Gb θα μπορούν να είναι 2 ξεχωριστοί δίσκοι των 16Gb)
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω, ότι εάν όντως πρόκειται να χειρίζεστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή στον δρόμο και είστε διατεθειμένοι να τον πετάτε μέσα σε τσάντες ή να τον κρατάτε στα χέρια όλη την ώρα, πώς δεν θα πρέπει να επιλέξετε HDD, αλλά SSD.
Προσωπικά η εμπειρία μου μέχρι σήμερα μου έδειξε ότι ένας φορητός υπολογιστής, είναι πραγματικά φορητός μόνο όταν χρησιμοποιεί SSD, δηλαδή σκληρούς δίσκους που δεν χρησιμοποιούν μηχανικά μέρη, για την λειτουργία τους, επομένως είναι και αθόρυβα, εξοικονομούν καλύτερα την ενέργεια του υπολογιστή και το πιο σημαντικό δεν χαλάνε και αντέχουν στις πτώσεις και στα χτυπήματα. Δεν πρόκειται ποτέ να χάσετε τα δεδομένα σας ότι και αν συμβεί.
Όλοι σχεδόν έχουν θήρα MMC/SD, για να τοποθετείτε κάρτες μνήμης από άλλες συσκευές στον υπολογιστή σαν δισκέτες. Η συγκεκριμένη θύρα, μπορεί να υποστηρίζει διάφορους τύπους καρτών, δεν υποστηρίζει όμως της Flash κάρτες Duo/pro της SONY. Υπάρχουν διάφορα Netbooks με ειδική ξεχωριστή υποδοχή για αυτές της κάρτες. Εάν η κάμερα σας ή οι διάφορες ηλεκτρονικές σας συσκευές χρησιμοποιούν κάρτες μνήμης SONY, θα χρειαστείτε κάποιον μετατροπέα (δεν κοστίζουν ακριβά και τοποθετούνται στην USB), εκτός και αν φυσικά επιλέξετε Netbook με extra υποδοχή (πχ Acer Aspire). Προσοχή λοιπόν και δώστε προτεραιότητα στις ανάγκες σας.
Έπειτα μεγάλη σημασία έχει και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Δυόμιση ώρες δεν είναι ικανοποιητικές και αν κινήστε συχνά θα το ανακαλύψετε και από την πρώτη κιόλας μέρα. Επιλέξτε μοντέλα με την δυνατότερη διάρκεια ζωής μπαταρία, επιλέξτε από 3 ½ ώρες και πάνω. Σε αρκετά μοντέλα μπορείτε να αγοράσετε διαφορετικές μπαταρίες από τρίτους κατασκευαστές, που προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία. Επιλέξτε αυτά τα μοντέλα.
Ακόμη και 1 εκατοστό κάνει την διαφορά! Η φορητότητα εξαρτάτε από το μέγεθος και εφόσον θέλετε να αγοράσετε Netbook ή UMPC, τότε ζητάτε ότι πιο μικρό κυκλοφορεί. Εάν το Netbook σας έχει μήκος πάνω από 25 εκατοστά, παύει να είναι Netbook. Προσωπικά βρίσκω τα 10 ίντσα Netbook μη ικανοποιητικά για πραγματικά φορητές ανάγκες και προσανατολίζομαι σε ακόμη μικρότερες φορητές λύσεις και από το πιο μικρό Netbook της αγοράς EEE 900.
Πολλοί έμποροι τονίζουν πώς τα πληκτρολόγια είναι μικρά και δεν βολεύουν στην χρήση. Σας πληροφορώ πώς όλα είναι θέμα συνήθειας και πώς μπορείτε να γράψετε σε όλα αρκετά γρήγορα. Εάν πάλι θέλετε να σιγουρέψετε την επιλογή σας τότε καλό θα ήταν να δείτε και τα πληκτρολόγια από κοντά, σε κάποιο κατάστημα. Αρκετά UMPC / Netbooks χρησιμοποιούν ακριβώς τα ίδια πληκτρολόγια. (πχ Asus EEE, Gigabyte M912)
Προτιμήστε τους υπολογιστές με την μεγαλύτερη επιφάνεια TouchPad και εάν φυσικά βρείτε με Touch Screen επιλέξτε εκείνη.
Καθοριστικός παράγοντας, είναι το συνολικό κόστος. Οτιδήποτε από 400 ευρώ και πάνω για UMPC/Netbook θεωρείτε ακριβό και από 500 ευρώ και πάνω απαγορευτικό (με εξαίρεση τον Gigabyte M912, όπου πρόκειται για TouchScreen / Tablet μοντέλο με 160 Gb δίσκο, την καλύτερη λύση Netbook κατά την γνώμη μου, αλλά με τιμή 550 ευρώ και πάνω)
Σχεδόν όλοι οι Netbooks δέχονται αναβάθμιση. Η μνήμη Ram μπορεί εύκολα να αλλάξει και να τοποθετήσουμε μία μεγαλύτερης χωρητικότητας. Έπειτα μπορούμε πάντα να επέμβουμε και στο εσωτερικό του υπολογιστή, όπου με λίγες γνώσεις ηλεκτρονικών και καταστρέφοντας την εγγύηση, μπορούμε να αλλάξουμε τους σκληρούς δίσκους με κάποιους μεγαλύτερους και να εγκαταστήσουμε κάποιο touchscreen kit.
Πάντα θα κυκλοφορεί κάτι καλύτερο, ακόμη και την στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο, στο μυαλό μου υπάρχουν Mid συσκευές παλάμης που τρέχουν Windows Xp, με GPS και Touchscreen σε αρκετά χαμηλές τιμές, που θα αρχίζουν να κυκλοφορούν από της αρχές του επόμενου έτους. Όπως είχα πει και σε ένα παλαιότερο άρθρο, αξίζει πάντα να περιμένεις για ένα επόμενο μοντέλο ή κάτι καλύτερο να κυκλοφορήσει στο εμπόριο, εάν όμως είσαι διατεθειμένος και μπορείς να το περιμένεις να κυκλοφορήσει, τότε ίσως να μην το χρειάζεσαι πραγματικά.
Περισσότερα άρθρα για UMPC / Netbooks από το PCτρέλα:
http://pctrela.blogspot.com/search/label/UMPC
Umpc netbook μικροί μικρός φορητοί φορητός υπολογιστές υπολογιστής asus msi acer wind eee mid atom ssd καλήτερος 901 900 700 ultra mobile
0 comments:
Post a Comment